Westerse en Oosterse geneeskunde

Meer dan 20 jaar heb ik gewerkt als researchverpleegkundige in het coordineren en uitvoeren van klinisch wetenschappelijk onderzoek in het Amsterdam UMC.
In de westerse geneeskunde is de oplossing van ziekte het toedienen van een medicijn. Maar dikwijls vroeg ik mij af of er niet ook andere manieren zijn om de gezondheid te bevorderen. Om de mens te helpen zelf weer beter te worden op een duurzame manier. Bouwen aan je eigen gezondheid.

Al vroeg was ik in contact gekomen met de Chinese Filosofie, maar veel later pas uiteindelijk met de Chinese Geneeskunde. Het bleek het antwoord te zijn op mijn lang bestaande vraag en helemaal te passen.
Hiermee konden mensen op een duurzame manier geholpen worden.
Het doel van de Chinese Geneeskunde is om het zelfhelend vermogen te stimuleren om zelf weer beter te worden. Even als een tijdelijk hulp, waarna het lichaam het weer zelf kan. Soms als een blijvende therapie, maar dan in een lagere frequentie, als een soort onderhoudsbehandeling.

Ik besloot om mij om te scholen en volgde de HBO-opleiding tot Acupuncturist bij Qing Bai in Amsterdam en Amersfoort. In het najaar van 2014 ben ik afgestudeerd.
De Chinese filosofie en de daaruit volgende geneeskunde heeft in mij onderstreept wat ik belangrijk vind. Bewust leven, respectvol omgaan met elkaar en al het leven om ons heen en de natuur in al zijn facetten.

Als acupuncturist en Westers onderzoeker zie ik heel duidelijk de verschillende zienswijzen van de beide vormen van geneeskunde. De werelden en de kijk op het leven zijn totaal verschillend. De ene bekijkt dit vanuit de materie en de ander vanuit energie, de ene kijkt analytisch en de andere vanuit systemen, de ene vanuit vorm en de andere vanuit functie. Ze zijn verschillender van elkaar dan Nederlands van Wiskunde. Beiden benaderen op hun eigen manier een deel van de werkelijkheid en zijn even waardevol. Je kunt een mens van voren zien, maar ook van bovenaf.
Heel anders, maar beide visies zijn waar.
Daarom zoek ik als acupuncturist de samenwerking tussen de Westerse en de Oosterse geneeswijzen. Ze kunnen elkaar helpen en versterken en aanvullen. En soms is de ene beter, soms de andere.

Gabrielle Appel

Mijn opleiding tot acupuncturist heb ik gevolgd aan de HBO-beroepsopleiding Klassieke Acupunctuur aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai te Amersfoort.
Als acupuncturist ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, de NVA
Jaarlijks verdiep ik mijn kennis met vele nascholingen, a study for life.
Ik ben BIG geregistreerd.

GG-

 

Praktijk Appel Acupunctuur
Nicolaes Maesstraat 2 |222B -1506 LB Zaandam
KvK:63595354